Vaste grond onder je voeten

Hoe kan je jezelf bevrijden uit de macht van het ego en wat levert het je op ? Zoals beloofd in mijn vorig blog ga ik dat nu uitleggen.

Je ego wordt – als gezegd in mijn vorige blog – gevoed door gedachten in je hoofd en de identificatie met vorm. Als je je dat niet meer doet, komt je ware identiteit steeds meer tevoorschijn. Je leeft steeds minder met je hoofd in de wolken en gaat vaste grond onder je voeten voelen.

Hoe kom je los van de onophoudelijke stroom gedachten in je hoofd ? Concentratie op je ademhaling is één goede manier hiervoor. Door de ademhaling verschuift de aandacht van je hoofd naar je buik. Hierdoor breng je pauzes aan in je denken aan en word je bewuster van jezelf. Je ervaart meer innerlijke ruimte en vrede. Eén bewuste en diepe ademhaling is hiervoor al voldoende, maar twee of drie ademhalingen is natuurlijk beter. Andere oefeningen om je lichamelijk bewustzijn te vergroten, hebben een vergelijkbaar effect op je geest.

Deelnemer of getuige zijn: een ander licht erop laten schijnen

De ervaren innerlijke ruimte maakt dat je loskomt van de wereld om je heen en meer in contact staat met jezelf. Als je geraakt bent door een gebeurtenis, persoon of situatie, komt dat door de gedachten die je erover hebt. De echte oorzaak is niet de gebeurtenis, persoon of situatie zelf. Door jouw gedachten versmelt je als het ware met de gebeurtenis, persoon of situatie als een soort deelnemer. Je verliest jezelf er als het ware in.

Zonder deze gedachten beschouw je de situatie vanuit het perspectief van een waarnemer/getuige. Het zelfbewustzijn creëert dus een zekere mate van afstand tot de situatie. Hierdoor kunnen de zaken je in minder in de greep houden of kun je ze makkelijker loslaten. Bovendien bereik je de gevonden oplossing voor de situatie niet alleen meer met je hoofd, maar veelal komt deze als vanzelf bovendrijven uit je (onder) bewustzijn. De vrijgekomen intelligentie is dus van een heel andere orde.

De winst voor ons als professionals

Gelet op de huidige burnout cijfers in de maatschappij en ook binnen de advocatuur zullen veel professionals op drijfzand functioneren. Zelfbewuste professionals daarentegen voelen vaste grond onder hun voeten. Ze hebben een stevige verbinding met zichzelf en zijn vanuit compassie betrokken bij de ander. Ze maken enerzijds een oprecht contact met de cliënt en anderzijds zullen ze zich niet identificeren met het probleem van de cliënt. Deze combinatie van nabijheid en gepaste afstand maakt dat ze buitgewoon bevlogen en stressbestendig zijn en een effectievere bijdrage leveren dan hun collega’s.

In mijn volgende blog zal ik uitleggen welke drijfveer de grootste kans geeft op succes in je leven en in je werk.

Wil je meer weten of heb je nog vragen, neem dan contact met op via 06-510 48 496.