Van de stem van het moeten naar de stem van het willen

In deze blog zal ik, zoals beloofd in mijn vorige blog, uitleggen hoe goede voornemens duurzame voornemens worden.

Heb je ook dat dwingende stemmetje in je hoofd dat de hele tijd roept “ik moet”. Mensen lopen vaak rond met de overheersende gedachte dat ze van alles moeten. Ik heb het dan niet over de dingen die ze vinden dat ze moeten doen, maar hoe ze vinden dat ze moeten zijn. Ik moet aardig zijn, ik moet anderen aandacht geven, ik moet altijd klaar staan. Door deze gedachte stel je jezelf in feite op de tweede plaats.

orbis-blog

Het leven, gedachten en gevoelens bestaan uit polariteiten. Het leven en de dood zijn tegenpolen, maar ook gevoelens als liefde en haat staan tegenover elkaar. Met andere woorden het één ligt besloten in het andere. Het is net te vergelijken met de slinger van een klok, als de slinger naar rechts zwaait, bouwt hij momentum op om naar links te zwaaien.

De kracht van een gekleurd ontspannen elastiekje
In de gedachte “ik moet” zit de tegenovergestelde gedachte van “niet-moeten” besloten.  Deze tegenstelling zorgt voor een spanningsveld. Ik moet dit wel zijn, maar ik heb er eigenlijk helemaal geen zin (niet-moeten), is vaak de dubbele boodschap die mensen zichzelf geven. Deze dubbele boodschap zorgt voor emotionele en lichamelijke spanning. Het is het best te vergelijken met een elastiekje met aan de ene kant het moeten en aan de andere kant het niet-moeten. Dit elastiekje rekt steeds verder op en als de spanning steeds maar groter wordt, zal het elastiekje uiteindelijk breken. Als advocatencoach spreek ik veel mensen over hun persoonlijk gekleurde elastiekje.

orbis-blog2

Het moeten zijn van iemand is een dekmantel voor het niet jezelf durven te zijn. Het zegt iets over hoe jezelf ziet en nog belangrijker hoe waardevol jezelf acht. Mag ik er wel zijn, mag ik wel deze verlangens hebben, mag ik wel deze mening hebben, kortom mag ik mezelf op de eerste plaats stellen.

Veel mensen nemen zich op enig moment voor om meer tijd en rust voor zichzelf te nemen. Door iets meer vrije tijd te nemen en bijvoorbeeld meer te gaan sporten, hebben ze het idee de druk van het elastiekje te halen en zichzelf op de eerste plaats te stellen.

Jezelf daadwerkelijk op de eerste plaats zetten, is te leren weten wat je wilt in plaats te weten wat je moet. Het ontdekken van wat je wilt, hangt samen met wie je bent als mens, met je unieke persoonlijkheid. Zodra “het willen” helderer wordt, zal het steeds meer ruimte in gaan nemen en “het moeten” met gemak verdringen. Dat is ook een spanningsveld, maar niet één waarbij het elastiekje strakker gaat staan, maar juist van gaat ontspannen. Kortom, de kracht van de innerlijke stem van het weten en willen is de ingang om duurzaam te veranderen en dat op een ontspannen manier. In mijn volgende blog zal ik uitleggen hoe je de overstap kan maken van het automatische moeten naar het unieke willen.