Geef jezelf een compliment als je een fout maakt in plaats van je er schuldig over te voelen.

plaatje website

Doe eens gek: geef jezelf een compliment als je een fout maakt in plaats van je er schuldig over te voelen.

In mijn vorige blog heb ik al gezegd dat zelfwaardering en het hebben van schuldgevoelens communicerende vaten zijn. Naarmate het één toeneemt, zal het andere afnemen en omgekeerd.

Mensen met een positief zelfbeeld kennen zichzelf goed. Zij hebben niet de waardering van de ander nodig om zichzelf te leren kennen en te accepteren. Hierdoor lopen zij niet met zichzelf te koop voor de prestaties, die ze hebben bereikt en tegelijkertijd halen ze zichzelf ook niet naar beneden als dingen minder goed gaan dan ze hadden gewild.

Schuldgevoelens zijn het resultaat van de gewoonte die mensen hebben ontwikkeld om zichzelf pas te waarderen als ze voldoen aan de maatschappelijke overtuigingen over hoe je je moet gedragen. Zodra je je leven kunt gaan inrichten volgens je eigen overtuigingen, zul je steeds meer ervaren dat je niet hoeft te leven naar de norm van de ander om jezelf als een volwaardig mens te zien. Voor schuldgevoelens is dan geen plaats.

Schuldgevoelens zijn misleidend   

Als je bij jezelf ziet dat je ergens een steek laat vallen, kan je beginnen met jezelf een compliment te geven dat je je eigen tekortkoming onderkent. Dat compliment geeft een liefdevolle basis om van daaruit te kijken hoe je voortaan anders kunt reageren of je anders kunt gedragen. Doordat je je niet hard met jezelf omgaat, kun je daardoor ook eerlijker naar jezelf zijn in dat wat je niet goed doet of niet goed van jezelf vindt. Je weet en voelt namelijk dat je er als mens niet minder door wordt.

Als je jezelf toespreekt met afkeurende verwijten, zoals ons dat vaak als kind is aangeleerd in termen van “ga je schamen”, maak je het voor jezelf lastig om eerlijk onder ogen te zien waar je in bent tekort geschoten. De zelfafkeuring die daar namelijk het gevolg van is, is zo pijnlijk dat je liever rondloopt met een schuldgevoel dan dat je daadwerkelijk verantwoordelijkheid neemt voor je gedrag.

plaatje website 2

Schuldgevoelens zijn eigenlijk misleidend naar jezelf en naar je omgeving. Schuldgevoel hebben is sociaal geaccepteerd, sterker nog het is een voorgeschreven sociale norm dat je je slecht behoort te voelen als je iets verkeerds hebt gezegd of gedaan. Schuldgevoelens lijken daarom alsof je tot oprechte inkeer komt, maar zijn in feite een beloning voor jezelf om niet daadwerkelijk tot verandering te komen. Je gedraagt je sociaal wenselijk en ondertussen kun je gewoon stil blijven zitten.

Verantwoordelijkheid nemen om tot ander gedrag te komen lijkt lastig, maar is veel effectiever dan met schuldgevoelens rondlopen. Schuldgevoelens maken een gevangene van jezelf en kosten energie, verantwoordelijkheid nemen geeft je vrijheid en energie. Ik zou zeggen: kijk uit naar je volgende fout!

In mijn volgende blog zal ik een ander gevoel bespreken dat je als mens in jezelf gevangen kan houden.